Strony

czwartek, 25 grudnia 2014

Herbata bożonarodzeniowa




Przepyszna herbata na mleku, wyjątkowo podkręca świąteczną aurę. Smakuje dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli ktoś nie lubi łączyć herbaty z mlekiem, polecam zaparzyć po prostu w wodzie. Obowiązkowo zasłodzić miodzikiem ;)

3 szklanki mleka
1 pokruszona laska cynamonu
kilka goździków
gniazdko anyżu (lub kilka nasion)
2 paski cienkiej skórki pomarańczy
2 paski cienkiej skórki cytryny
2 łyżeczki czarnej herbaty (sypanej)
duży kawałek gazy
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki (30ml) wody
2 łyżki miodu

Pokrojone skórki cytrusów, cynamon, goździki, anyż i herbatę zawiązujemy w kawałek gazy (nie ściskając zbyt mocno). Mleko wlewamy do rondelka i prawie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i wkładamy do niego torebkę z naszymi przyprawami. Zaparzamy około 5 minut. Wyjmujemy torebkę z mleka, w małej miseczce rozrabiamy mąkę kukurydzianą z wodą. Roztrzepujemy ją w mleku, a na koniec dodajemy trochę miodu dla osłody. Przed podaniem warto jeszcze raz podgrzać.








 







3 komentarze:

  1. O jeny, wróciłaś! Cieszę się! :D
    A taką herbatę chętnie sobie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też się cieszę, że wróciłaś! :) Znów będę tu zaglądać.
    pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń