Strony

środa, 3 kwietnia 2013

Klasyczna mokka





Można to podciągnąć pod kategorię "nie powinnam, ale piję". Robiąc na złość swojemu żołądkowi, wypiłam mokkę na dwa razy, mając radochę jak głupie dziecko. Dla tych co jeszcze nie wiedzą, to zwykłe połączenie kawy z czekoladą. Najlepiej użyć świeżo zaparzonej kawy oraz ciemnej czekolady z zawartością 70% kakao. Jeśli ktoś woli lżejsze zamienniki, nie ma z tym najmniejszego problemu. Pokruszoną czekoladę (100g) umieszczamy w rondelku, razem z 1 łyżką cukru pudru (opcjonalnie, ilość zależna od upodobań) i szklanką mleka. Trzymać na małym ogniu, stale mieszając doprowadzić do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z palnika, lekko ubić i zmieszać z zaparzoną wcześniej kawą. Z kleksem bitej śmietany, na pewno smakuje wyśmienicie :)


2 komentarze:

  1. Jak zawsze pyszne i niepoprawne kuszenie u Ciebie :)) Oczywiście zrobię domową, bo kawiarnianą uwielbiam i tę piję najczęściej :)
    Cieszę się, że wróciłaś z nowym smakiem! Czekałam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mokka - zdecydowanie mam do tej kawy słabość, ale bez bitej - sama kawa i czekolada
    Hm pychhotka :)

    OdpowiedzUsuń