Strony

niedziela, 18 listopada 2012

coração cravinho - ciasteczka goździkowe


Przepis na te pyszne goździkowe serduszka pochodzi z Portugalii. Bynajmniej ten, którego ja użyłam. Zdobyty od znajomego babci, więc śmiem podejrzewać, że jest to ich tradycyjny przepis na typowe świąteczne ciasteczka korzenne. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Równie szybko znikają ze stołu ;)

Przygotuj:

500 g mąki przennej
350 g brązowego cukru (ja dałam 300g brązowego i 50g ciemnego muscovado)
175 g roztopionego masła (schłodzonego)
2 całe jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
10g goździków (średnie opakowanie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Goździki zmiel w młynku bądź rozgnieć porządnie w moździerzu. Wymieszaj z cynamonem i gałką muszkatołową. W dużej misce połącz przyprawy z mąką, cukrem i sodą. Dodaj masło, wbij dwa jajka  i porządnie zagnieć w jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i na pół godziny wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na 0,5 cm i powycinaj ulubione wzory. Piecz 15-20 minut. Gotowe!

  


 

4 komentarze:

  1. mmm smakowicie to wygląda... aż chyba sama je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już sobie wyobrażam aromat, jaki można poczuć po otworzeniu puszki, w której są przechowywane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super ciacha! zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń