Strony

środa, 24 października 2012

Klasyczna gorąca czekolada z bitą śmietaną


Kocham jesień za gorącą czekoladę (między innymi). Tylko jesienią smakuje tak wybornie. Do tego bita śmietana.. pół kubka i umieram! Podaje przepis na dwa syte kubki.

Przygotuj:

1,5 szklanki mleka
pół szklanki śmietanki
100g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
bita śmietana:
pół szklanki śmietanki
kilka kropel cytryny
łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Poczekaj, aż lekko się podgrzeje na małym ogniu. Dodaj połamaną czekoladę i wolno mieszaj, aż się rozpuści. Następnie zacznij ubijać ją trzepaczką do jajek, bądź blenderkiem do mleka. Czekolada zacznie gęstnieć, wytworzy się fajna pianka. Wszystko trwa nie dłużej jak 10 min. W wysokim naczyniu ubij śmietankę dodając kilka kropel cytryny (będzie miała lepszą konsystencję) i cukier puder. Czekoladę rozlej do kubeczków, pamiętaj żeby je wcześniej lekko ogrzać. Udekoruj bitą śmietaną i tartą czekoladą lub kakao. Podawaj natychmiast! Smacznego łasuchy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz