Strony

niedziela, 7 października 2012

Herbata cytrusowo- żurawinowa


Wszyscy wiemy, że herbatka z cytryną w zimne dni wcale nie dodaje energii (niestety), za to świetnie wpływa na nasza odporność dzięki ogromnej dawce witaminy C. Tu każdy się przyzna, że najlepsza to taka z mocno wyciśniętą cytryną i sporą łyżeczką cukru lub miodu. A próbował ktoś wersję bez herbaty? Ten sam efekt :P Mój wniosek- po co marnować susz herbaciany, lepiej ugotować wodę z "dodatkami". Dziś proponuje coś, co niektórym może przypominać grzańca (w sumie dobra wersja dla abstynentów), w dodatku ma tyle witaminy, że się w głowie nie mieści! Dobrze smakuje również na zimno.

Potrzebujesz:

300 g żurawiny,
3 litry wody,
sok z 2 cytryn,
2 pomarańczy,
1 grejpfruta
(zostawić po plasterku z każdego do dekoracji),
2 szkl cukru,
15 goździków,
2 laski cynamonu

Sposób przyrządzania:

Do 3 litrów wody dodaj żurawinę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wlej wyciśnięty sok z wszystkich cytrusów- pamiętaj aby oddzielić pestki i staraj się nie dodawać miąższu- potem może atakować w kubku. Dodaj cukier, goździki i laski cynamonu i gotuj jeszcze przez godzinę. Niecierpliwi mogą nieco skrócić czas oczekiwania, ale pamiętajmy, że to podobnie jak z grzańcem- im dłużej na ogniu tym lepsze. Na koniec wyjmij cynamon, przelej przez sito aby pozbyć się goździków. Gotowe! Po wystygnięciu można przelać do butelki i podawać również na zimno lekko rozcieńczone.

4 komentarze:

  1. oh ja chce taką herbatkę!
    Lece po żurawiny i cytrusy do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ma piękny kolor! z taką porcją witaminy C jesień nie straszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny fantastyczny pomysł! Spisuję i nie ma bata, robię dziś :D

    OdpowiedzUsuń