Strony

poniedziałek, 17 września 2012

Cytrynki z imbirem



Imbir kojarzy mi się głównie z pierwszymi oznakami grypy i z super rozgrzewająca herbatą. Zwykle trzymam korzeń imbiru gdzieś schowany w lodówce na czarną godzinę, ale zdarza się i tak, że wcześniej mięknie i nie nadaje się do użytku. Najlepiej zrobić od razu syrop, który przez całą zimę będzie gotowy na ratunek. Cytryna z imbirem nie tylko wzmacnia naszą odporność ale też działa bakteriobójczo. Ostrość imbiru podkreśla mocno smak cytryny. Ledwo zdążyłam zrobić, już słoiczki rozniosły się po rodzinie. To "must have" tej zimy :)

Przygotuj:

3 cytryny
spory korzeń imbiru
1 szkl wody
0,5 szkl cukru

Sposób przyrządzania:


Do rondelka wlać wodę, zagotować, rozpuścić cukier. Gotować na małym ogniu, przy okazji zetrzeć na tarce imbir. Do syropu dodać sok z połówki jednej cytryny i starty korzeń. Trzymać na ogniu ok 20 min, co jakiś czas mieszając. W między czasie wyparzyć słoiczki. Cytrynę pokroić wedle uznania, usunąć pestki i ułożyć w słoiczkach. Przelać do nich gorący syrop i szczelnie zamknąć.


9 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten pomysł podoba! Jestem ciekawa smaku , zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam i niestety jestem zmuszona zrobić więcej, bo już nic nie zostało:)kapitalna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) ja mam tak samo, co zrobię to mi wypiją!

      Usuń
  3. O jeny, kolejny super przepis :D jestem zachwycona Twoim blogiem, pisz tak dalej, będę czekać na następne notki i czytać, czytać :D Herbata rlz <3 :P

    OdpowiedzUsuń
  4. mam taki korzeń, mam cytrynki, zima mnie dobija, robię syrop...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię trzeci raz od dwóch tygodni, rodzina rozkrada słoiczki... Ta wersja jest z samym miodem - wiem, że traci wartość, ale smak i zapach zostaje :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Jak długo można przechować te cytrynki w słoiku?

    OdpowiedzUsuń